ROEL CARIS

ROUW-, VERLIES- EN STERVENSBEGELEIDING & BEGELEIDING BIJ ZINGEVINGSVRAGEN

Rouw- en Verliesbegeleiding

Je kunt niet voorkomen dat de vogels van verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken.’

Chinees gezegde


Van spiegelgladde zee tot een verwoestend en bedreigend iets

De ene keer kan ons leven lijken op een gladde zee en gaat alles voorspoedig. Het leven is overzichtelijk en we hebben een duidelijke koers. Maar op ieder willekeurig moment kan, door eigen toedoen of dat van anderen om mij heen of omstandigheden die mij overkomen, de gladde zee veranderen in een verraderlijk dreigend iets dat leidt tot angst, eenzaamheid en gemis. We gaan ervaren dat het leven zo maakbaar en vanzelfsprekend niet is en dat het nu aankomt op onze stuurmanskunst om door deze fase heen te komen. Allerlei vragen steken de kop op en niets lijkt meer zoals het was. We moeten aan de slag met alle emoties die de kop opsteken, ons gaan heroriënteren en een nieuwe kijk op het leven krijgen. Gelukkig kunnen we stuurmanskunst leren door het leven zelf maar ook door de kunst af te kijken van anderen die door schade en schande wijs zijn geworden. Na zo’n heftige periode kunnen we tot de conclusie komen dat het pijnlijk en zwaar was maar dat we er ook wijzer en sterker van zijn geworden. Of zoals Friedrich Nietzsche het zegt:


"Dat wat me niet doodt, maakt me sterker"


Wanneer rouw- en verliesbegeleiding?

Bij ieder betekenisvol verlies. Dit kan bijvoorbeeld een verlies zijn van:

  • Een dierbare t.g.v. een overlijden of scheiding

  • Gezondheid

  • Werk

  • Iets dierbaars

  • Houvast of veiligheid


Wat kan begeleiding je brengen?

  • Rust en helderheid. Ik wil een veilige setting creëren waarin je worsteling en verdriet er mag zijn. Alleen al het vertellen van je verhaal in aanwezigheid van een aandachtig luisterend iemand maakt dat je op verhaal kan komen in deze verwarrende tijd. Een herkend en erkend mens kan namelijk gemakkelijker naar zijn of haar situatie kijken en pijnlijke gevoelens toelaten.

  • Meer helderheid in alle verwarrende en soms tegenstrijdige emoties die bij een betekenisvol verlies de kop op kunnen steken.

  • Meer inzicht in het leven, jezelf en de manier hoe je in het leven staat.

  • Na verloop van tijd kan je de draad van het leven weer oppakken waarbij je de herinneringen meeneemt zonder dat ze je leven blokkeren.

  • Bewuster in het leven staan en dan ook bewustere keuzes maken ten gevolge van dit verlies.


MEER OVER ROUW EN VERLIES...